resipi ni sesuai la untuk orang2 bujang kat lua 2 yg baru nk belajar masak atau yg tengah kebulur nk makan tapi tatau nk masak boleh la cuba...
iyeeee...tau la korang ada yg da pandai kannnnnn :)
"ek eleh kau ni...resipi mcm ni pon nk kasi tau kat orang" , , ,
cakap la nk cakap ponnn..wekkk
okeyyy..hari ni kita nk masak SUP SAYUR...jeng jeng jeng
Bahan-bahan:
>2 camca minyak masak*jgn guna minyak petrol(bahaya)
>garam secukup rasa
(dipotong)
>Sawi
>lobak merah
>tomato
(hiris)
> 1 biji bawang mer
> 1 biji bawang putih
>fish ball @ fish cake
MACAM NIE....
1- Mula2 panaskan sedikit minyak (dalam periuk bkn kuali or avon), , ,*api kecik je tau
Then bila dah panas boleh lah masukkan adik beradik bawang2 td untuk di tumis., ,kacau kacau kacau sampai dah naik bau.
2-Lepas tu masukkan air, , ,bersama-sama dgn fish ball @ fish cake and lobak merah and batang sawi dulu...*sebab diorang ni liat sikit..
3- Biarkan hingga nak menggelegak then boleh la masukkan daun sawi..
tunggu hingga gelegek yeeeee...sementara tu boleh la tambah garam secukupnya and semasin mana yg korang nak...penambah perasa juga yeee*ajinomoto
4-lepas tu boleh la tutup api 2..TOMATO, , ,,??letak la sekarang sebab tomato tak boleh dimasak terlalu lama..nanti lari pulak khasiat dia..
SEDIA UNTUK DI MAKAN...boleh dimakan bersama AYAM GORENG
atau pon IKAN GORENG
Nak goreng ayam ngn ikan pon tak reti......
okey mcm nie....
- ambil ikan @ayam tu,,gaul ngn sedikit garam n kunyit
then goreng la sampai masak..*bukan sampai hangus
## pastikan ikan and ayam tu dah disiang :p
~DAH SIAP~
0 Si CoMEL bErKaTa...:
Post a Comment